Palermo
Balanga

Ciekawe pomysły na pobyt w Palermo

Jeżeli wybierasz się na wycieczkę do Palermo, stolicy Sycylii, warto żebyś wiedział kilka rzeczy o tym miejscu. W tym artykule zaproponujemy ciekawy sposób na to, jak zbliżyć się do niezwykłego charakteru tego miasta, które swoje korzenie ma już w starożytności i nieprzygotowanych turystów onieśmiela swą różnorodnością i bogactwem. Dowiesz się też o pysznej lokalnej potrawie, której koniecznie musisz spróbować o ile nie jesteś wegetarianinem.

Jednymi z najpiękniejszych obiektów w Palermo są świątynie, które ze względu na burzliwą i rozległą historię Sycylii, mieszczą w sobie elementy przeróżnych kultur i epok. Kościołów w tym mieście jest mnóstwo – czasem po kilka przy jednym placu, a każdy z nich kryje swoje skarby. Jednym z najpiękniejszych jest Chiesa di Santa Maria dell’Ammiraglio, zwany też La Martorana, w którego wnętrzu znajduje się zachwycająca mozaika w stylu bizantyjskim. Z wnętrza kopuły tego kościoła bije na nas blask złota, na którego tle znajdują się święte twarze stworzone z mistrzowską precyzją maleńkich elementów. Warto wybrać się na wycieczkę po Palermo właśnie śladami złotych mozaik, które znajdziemy także między innymi w Palazzo Normani. Po takim jednodniowym spacerze w połączeniu z podziwianiem kunsztownych dzieł średniowiecznej sztuki na pewno poczujemy się bliżej ducha tego niezwykłego miejsca.

Gdy już nakarmimy swojego ducha, warto pomyśleć także o ciele. Włochy znane są ze swojej miłości do kuchni, a Palermo nie jest tutaj w żadnym stopniu wyjątkiem. Warto więc zwrócić się w stronę lokalnych specjałów, których nie znajdziemy nigdzie indziej. Przysmakiem, który stał się charakterystyczny dla miasta jest pane con milza, czyli bułka ze śledzioną. Jest to ciepła bułka, do której środka nakłada się smażonej śledziony, czasem z dodatkiem płuc, okrasza serem i skrapia sokiem z cytryny. Zarówno mieszkańcy Palermo jak i turyści zajadają się tym brzmiącym dość kontrowersyjnie smakołykiem. Spacerując po mieście natkniemy się raz za razem na stojących przy wielkich garach mężczyzn, podsmażających organy i serwujących je zgłodniałym przechodniom. To taki lokalny street food, który dostaniemy ciepły i gotowy w dwie minuty. Warto przejść się do lokalu Antica Focacceria San Francesco, w którym oprócz wyśmienitej bułki ze śledzioną serwowane są też inne pyszności, takie jak na przykład sałatka z bakłażana na zimno, ale również i słodkości, w tym słynne sycylijskie cannoli – słodkie rurki z kremem z serka ricotta.

Dodaj komentarz