odpady
Balanga

Zero Waste – poznaj najnowsze trendy ekologicznego życia

Ostatnio bardzo wiele słyszy się o tak zwanym zero waste, czyli eksploatowaniu dóbr w taki sposób, żeby produkować jak najmniej odpadów, jak najmniej rzeczy wyrzucać i marnować. Chodzi o to, żeby wykorzystać możliwości, które daje nam dany produkt do maksimum, nie wyrzucać rzeczy, które można jeszcze użyć albo zrobić z nich jakiś użytek, a także produkować takie dobra, aby ich używanie wiązało się z jak najmniejszą produkcją odpadów. Trendy zero waste wiążą się także z produkowaniem dóbr z odpadów, na przykład elementów wyposażenia domowego czy ozdób z rzeczy przeznaczonych do wyrzucenia.
Pewnie zastanawiacie się, dlaczego to takie ważne. Otóż każdego dnia na świecie produkowane są miliony ton odpadów, które zanieczyszczają naszą planetę. Jest ona w coraz gorszym stanie i jeżeli nie zadbamy o nią szybko, za jakiś czas życie na niej może okazać się już dłużej niemożliwe. Jednak większość odpadów powstaje nie dlatego, że jest to koniecznie i nieuniknione, a dlatego, że nie podchodzimy do kwestii produkowania i eksploatowania dóbr w sposób świadomy. Nie jesteśmy przyzwyczajeni do myślenia o naszym świecie jako o wielkim organizmie, w którym każda, nawet najmniejsza rzecz jest ze sobą połączona. Wszystkie produkty, które spożywamy, musimy skądś zdobyć. Ktoś musi je wyprodukować. Do ich produkcji potrzeba zużyć energii i jakichś surowców, często też wiąże się to z produkcją uboczną jakichś toksycznych odpadów, co jest bardzo nieekologiczne. Jeśli więc kupujemy na przykład paczkę pomidorów, po czym wszystkie wyrzucamy, bo nie zdążyliśmy ich zjeść, sprawiamy, że cała energia i materiały zużyte do tego, by wyprodukować te zjedzone przez nas pomidory, poszła na marne. Jeśli kupiliśmy pomidory, a następnego dnia zobaczyliśmy w sklepie ogórki i postanowiliśmy jednak zjeść dzisiaj ogórki, a trzeciego dnia dokupiliśmy paprykę, bo wciąż nie mieliśmy ochotę na pomidory, sprawiamy, że zupełnie niepotrzebnie napędzamy produkcję pomidorów.
Filozofia zero waste zaczyna się więc od świadomego konsumowania. Przywykliśmy do tego, że czujemy się bezpiecznie mając zapas, ale w dzisiejszym świecie, w którym w każdej chwili mamy pod ręką jedzenie w sklepie spożywczym, nie musimy zabezpieczać się na czarną godzinę. Zacznijmy więc od tego, żeby konsumować świadomie w ilościach, które są nam niezbędne. Zero waste wiąże się też z innymi pozytywnymi wyborami z punktu widzenia ekologii. Na przykład używania wielokrotnie toreb na zakupy.

Dodaj komentarz